Załóż na UTW Sekcję Edukacji Obywatelskiej

Zdrowie w słoiku

Incjatywa lokalna Staromiejskiego UTW w Warszawie przysłana jako zadanie koncepcyjne projektu "Mam prawo wiedzieć i działać"

 

 

 

 

 

 

  1. Tytuł projektu: Zdrowie w słoiku

Przetwory z tradycyjnych odmian hodowanych ekologicznie we własnych ogródkach przez studentów Staromiejskiego UTW w Warszawie.

 

  1. Opis środowiska

 

Około 40 % słuchaczy SUTW posiada działki i chcemy ich zachęcić do hodowania na nich tradycyjnych odmian warzyw i owoców w sposób ekologiczny oraz przetwarzania ich w tradycyjny sposób (marynaty, kiszonki, susz, dżemy, kompoty). Pozostałe 60 % słuchaczy oraz ich rodziny i przyjaciele będą odbiorcami tych produktów. W czasie jesienno-zimowym organizujemy giełdy na terenie UTW. W sytuacji dużego zainteresowania będziemy organizować giełdy nowalijek.

 

  1. Analiza SWOT

 

Mocne strony

Słabe strony

o   Areał działkowy

o   Wieloletnie doświadczenie działkowiczów

o   Wzrastająca świadomość społeczeństwa w dziedzinie zdrowego żywienia

o   Możliwość dysponowania odpowiednimi pomieszczeniami

o   Nieurodzaj

- pogoda (susza, nadmierne opady)

-szkodniki

o   Przepisy utrudniające działalność

o   Brak chętnych do udziału w projekcie

 

 

  1. Wizja i misja

 

Nasi studenci zjadają smaczniejsze, zdrowsze i tańsze przetwory. Propagujemy ekologiczne uprawy tradycyjnych polskich gatunków warzyw i owoców w ogródkach słuchaczy SUTW, ich rodzin i przyjaciół.

 

  1. Cele i założenia projektu

 

Musimy zorganizować odpowiednią ilość ogródków o danych powierzchniach. Dowiadujemy się czego oczekują odbiorcy, informujemy działkowców które gatunki są szczególnie wartościowe.

 

  1. Opis zaplanowanych działań, uzasadnienie podjęcia ich, grupa odbiorców.

 

  • Rozpropagowanie projektu wśród słuchaczy SUTW, ich rodzin i znajomych
  • Stworzenie grupy inicjatywnej
  • Zapewnienie środków na realizację projektu

Zdecydowaliśmy się na realizację tego projektu, ponieważ w naszym uniwersytecie istnieje bardzo duża grupa działkowców z dużym doświadczeniem, którym mogą się podzielić ze swoimi kolegami, a sprzedając przetwory dorobić do emerytury.

 

  1. Sojusznicy, zasoby, otoczenie

 

  • Pomieszczenia i materiały biurowe z zasobów SUTW
  • Główny sojusznik – Centralna Biblioteka Rolnicza – właściciel obiektu w którym mieści się SUTW
  • Doświadczenie wolontariuszy – słuchaczy SUTW (wśród nich ludzie z wykształceniem rolniczym i ogrodniczym)

 

  1. Budżet

 

W pierwszej fazie skorzystanie z funduszy uczestników projektu, a po uzyskaniu dofinansowania wycofanie wkładu finansowego wolontariuszy – po oszacowaniu.

 

  1. Harmonogram prac i działań

 

  • Poinformowanie o projekcie potencjalnych uczestników – zima 2016/17
  • Edukacja działkowiczów, którzy zgłosili się do projektu w dziedzinie ekologicznej uprawy wybranych roślin
  • Zakup i podział nasion i sadzonek – przedwiośnie 2017
  • Wysiew – wiosna 2017
  • Pielęgnacja – wiosna/lato 2017
  • Zbiory- lato/jesień 2017
  • Przygotowanie przetworów - jesień 2017
  • Giełda produktów – zima 2017/18

 

 

  1. Zarządzanie ryzykiem

 

 Najbardziej zagrozić terminowemu wykonaniu harmonogramu i jakości podjętych działań mogą anomalie pogodowe szkodniki i choroby roślin.