Załóż na UTW Sekcję Edukacji Obywatelskiej
Zdrowie w słoiku
Incjatywa lokalna Staromiejskiego UTW w Warszawie przysłana jako zadanie koncepcyjne projektu "Mam prawo wiedzieć i działać"
-
Tytuł projektu: Zdrowie w słoiku
Przetwory z tradycyjnych odmian hodowanych ekologicznie we własnych ogródkach przez studentów Staromiejskiego UTW w Warszawie.
-
Opis środowiska
Około 40 % słuchaczy SUTW posiada działki i chcemy ich zachęcić do hodowania na nich tradycyjnych odmian warzyw i owoców w sposób ekologiczny oraz przetwarzania ich w tradycyjny sposób (marynaty, kiszonki, susz, dżemy, kompoty). Pozostałe 60 % słuchaczy oraz ich rodziny i przyjaciele będą odbiorcami tych produktów. W czasie jesienno-zimowym organizujemy giełdy na terenie UTW. W sytuacji dużego zainteresowania będziemy organizować giełdy nowalijek.
-
Analiza SWOT
Mocne strony |
Słabe strony |
o Areał działkowy o Wieloletnie doświadczenie działkowiczów o Wzrastająca świadomość społeczeństwa w dziedzinie zdrowego żywienia o Możliwość dysponowania odpowiednimi pomieszczeniami |
o Nieurodzaj - pogoda (susza, nadmierne opady) -szkodniki o Przepisy utrudniające działalność o Brak chętnych do udziału w projekcie |
-
Wizja i misja
Nasi studenci zjadają smaczniejsze, zdrowsze i tańsze przetwory. Propagujemy ekologiczne uprawy tradycyjnych polskich gatunków warzyw i owoców w ogródkach słuchaczy SUTW, ich rodzin i przyjaciół.
-
Cele i założenia projektu
Musimy zorganizować odpowiednią ilość ogródków o danych powierzchniach. Dowiadujemy się czego oczekują odbiorcy, informujemy działkowców które gatunki są szczególnie wartościowe.
-
Opis zaplanowanych działań, uzasadnienie podjęcia ich, grupa odbiorców.
- Rozpropagowanie projektu wśród słuchaczy SUTW, ich rodzin i znajomych
- Stworzenie grupy inicjatywnej
- Zapewnienie środków na realizację projektu
Zdecydowaliśmy się na realizację tego projektu, ponieważ w naszym uniwersytecie istnieje bardzo duża grupa działkowców z dużym doświadczeniem, którym mogą się podzielić ze swoimi kolegami, a sprzedając przetwory dorobić do emerytury.
-
Sojusznicy, zasoby, otoczenie
- Pomieszczenia i materiały biurowe z zasobów SUTW
- Główny sojusznik – Centralna Biblioteka Rolnicza – właściciel obiektu w którym mieści się SUTW
- Doświadczenie wolontariuszy – słuchaczy SUTW (wśród nich ludzie z wykształceniem rolniczym i ogrodniczym)
-
Budżet
W pierwszej fazie skorzystanie z funduszy uczestników projektu, a po uzyskaniu dofinansowania wycofanie wkładu finansowego wolontariuszy – po oszacowaniu.
-
Harmonogram prac i działań
- Poinformowanie o projekcie potencjalnych uczestników – zima 2016/17
- Edukacja działkowiczów, którzy zgłosili się do projektu w dziedzinie ekologicznej uprawy wybranych roślin
- Zakup i podział nasion i sadzonek – przedwiośnie 2017
- Wysiew – wiosna 2017
- Pielęgnacja – wiosna/lato 2017
- Zbiory- lato/jesień 2017
- Przygotowanie przetworów - jesień 2017
- Giełda produktów – zima 2017/18
-
Zarządzanie ryzykiem
Najbardziej zagrozić terminowemu wykonaniu harmonogramu i jakości podjętych działań mogą anomalie pogodowe szkodniki i choroby roślin.